Zeebrugge Sea
Ferry Terminal
Zeebrugge,
Belgium.
1989
Architect: Fumihiko Maki

The
competition for a new sea ferry terminal that would connect Belgium with United Kingdom is widely remembered
by the Rem Koolhaas’ proposal that vertically congested all the terminal
activities within an inverted cone. However, this competition gave another
project that researched about new models of contemporary leisure and its shape
through poetic concepts.



El concurso para un nueva terminal de ferrys que conectase Bélgica con el Reino Unido es mundialmente recordado por la propuesta de Rem Koolhaas que congestionaba las actividades de la terminal a través de un cono invertido. Sin embargo, este concurso dejó otro proyecto que indagaba sobre nuevos modelos de ocio contemporáneo y su formalización a través de conceptos poéticos.

The Sea
Ferry Terminal that Fumihiko Maki Team proposed worked with the matter of
Non-places through a project divided in two different layers. The basement of
the building gathered all the main activities and the parking of the terminal
where above it; several elements were located to create a new artificial
touristic place. The basement was named celestial vault and on top of it, four
constellation or shapes related with the ocean were placed (the big wheel, the
tower, the sail roof and the shape form waiting room). The elements of the roof
would be opened during summer to create a new leisure season centre. During the
winter, they would be used as leisure waiting rooms (bar, gym, restaurant, etc)
in order to make the waiting time more pleasant. It was a very interesting
oneiric project. However years later, it would be demonstrated as ruin in terms
of finances.
La Terminal de
Ferrys que propuso el equipo de Fumihiko Maki planteaba lidiar con el tema del
No Lugar a través de un proyecto dividido en dos estratos verticales. El
basamento del edificio acogía todas las actividades principales de la terminal
y el parking, mientras que sobre él se situaban una serie de elementos que
estaban destinados a crear un nuevo lugar de atracción turístico artificial. Dicha
base era denominada como celestial vault (Firmamento o Bóveda Celeste) y sobre
él se posaban cuatro constelaciones o 
elementos relacionados con el mar (la torre, la noria, la cubierta en
forma de vela y la sala de espera con forma de barco). Las actividades de la
cubierta estaban destinadas a ser abiertas durante el verano para recrear un centro
de ocio de temporada mientras que en invierno se reconvertían en salas de
consumo (bar, gimnasio, restaurante, etc.) para acortar la espera de los
barcos. Un interesante proyecto onírico que, años más tarde, sería demostrada
como económicamente ruinosa.

A constellation of elements makes the image of the complex

Site Plan
Parking Level

Platform Level

Level above platform

Section

Schematic Elevation

Roof view

Model

Model

Cite:
“Zeebrugge Sea Ferry Terminal / Fumihiko Maki”. Hidden Architecture
<http://hiddenarchitecture.blogspot.com.es>