Music Video
Pavilion
Groningen,
The Netherlands, 1990 
(Dismantled and rebuilt in Appingedam in 2007)
Architect:
Zaha Hadid

The small pavilion designed by Zaha Hadid
is one of the most unknown projects of the architect and likely her first built
design. Although it is not even shown in the website of the architect, the
project was included in the monograph that the magazine El Croquis published about Zaha´s work in 1995.
Este pequeño pabellón
diseñado por Zaha Hadid es uno de sus proyectos más desconocidos y posiblemente
el primer edificio construido por la arquitecta. Aunque no aparece ni en la web
de la arquitecta, fue incluido en la monografía que realizó la revista El Croquis dedicado a la arquitecta en
1995.
The pavilion was one of the
first projects that were built for the event “What a Wonderful World! Music video´s in Architecture” that
was performed during the summer of 1990 in the city of Groningen. The other
architects that participated were Bernard Tschumi, Peter Eisenman, Rem Koolhaas
and Coop Himmelblau. The built was located between two historical buildings in
a narrow plot and it is structured through a single open stair that creates a
single circulation. This open circulation overlapped the visitors of the
pavilion with visual images that were projected from the upper platforms over
the glass facade and the floor. The end of the route ended into a small
auditorium that provoked the optical illusion of being floating.
El pabellón fue uno de los
cinco pabellones que se construyeron para el evento “What a Wonderful World! Music video´s in Architecture” que
se realizó en el verano de 1990 en la ciudad de Groningen. Los otros
arquitectos que participaron fueron Bernard Tschumi, Peter Eisenman, Rem
Koolhaas y Coop Himmelblau. El edificio se encontraba encajado entre dos edificios
históricos y se estructura a través de una única escalera abierta que lo
convierte en un recorrido unidireccional. Dicha circulación abierta superponía
a los visitantes del pabellón con imágenes visuales que se proyectaban desde
las plataformas superiores sobre la fachada de vidrio y el propio suelo. El
final del recorrido llevaba al visitante hasta un pequeño auditorio que le
provocaba la ilusión óptica de estar flotando.
In 2007, the building was dismantled
and rebuilt in the Dutch city of Appingedam.
En 2007, el edificio fue
desmontado y reconstruido en la ciudad holandesa de Appingedam.

Images via Urbipedia
Cite: 
Music Video Pavilion”. Hidden Architecture
 <http://hiddenarchitecture.net>