Barcelona
Pavilion Study Drawings
1986
Architect:
Paul Rudolph



INTERVIEW IN ENGLISH (Entrevista en español más abajo)

“Peter Blake: And when architects try to organize it or give it
some kind of form, they seem to ruin it.
Paul Rudolph: We have certain
limitations as architects. That is part of what I mean by “spirit”.
It is the corrective factor of human intelligence, in all fields.
PB: So there we have it: site, scale, structure, function, and spirit.
Have you noticed every time you talk about one of those things, you seem to
touch upon or refer to Mies’s Barcelona Pavilion in one way or another? Why is
that?
PR: To me, the Barcelona Pavilion
is Mies’ greatest building. It is one of the most human buildings I can think
of -a rarity in the twentieth century. It is really fascinating to me to see
the tentative nature of the Barcelona Pavilion. I am glad that Mies really
wasn’t able to make up his mind about a lot of things – alignments in the
marble panels, or the mullions, or the joints in the paving. Nothing quite
lines up, all for very good reasons. It really humanizes the building.
PB: My guess is if he had had a chance to redesign it about twenty
years later, he might have messed it up – made it too regular, aligned
everything…
PR: Possibly. The courtyards
and the interior space cast a spell on you which you will remember forever.
PB: If you were to put your finger on it, what do you think you
learned from the Barcelona Pavilion?
PR: I made a few sketches that
are meant to illustrate the impact of the actual building (as rebuilt in 1992
on the same site as the original 1929 Pavilion), which is very different from
drawings, photos, etc. The Barcelona Pavilion is religious in its nature and is
primarily a spatial experience. We have no accepted way of indicating space,
and therefore the sketches made are very inadequate. One is drawn by the
sequence of space through it. Multiple reflections of the twentieth century
modify the architecture of light and unprecedented in architecture and the
greatest of all of Mies’ buildings.
PB: Your first drawing is a series of diagrams showing the circulation
through the building. On the east is the more familiar entrance, used by the
general public; on the west is the entrance for the King and Queen of Spain and
used by other dignitaries at the time of the opening.
PR: Yes. The circulation from
the east leads you up a flight of steps that leads to the platform on which the
PAVILION STANDS. The flight of stairs is spatially compressed, and when you
reach the top of the platform, the pool causes you to turn 180 degrees. This
turn prepares you for the compressed entry with a glass wall on the right and
the green. Tinian marble wall on the left, all modified by reflected trees.
This squeezed space leads directly into the larger dominating space that
contains the major function of the Pavilion. This flow of space continues all
the way through the building in a highly disciplined way; nothing is left to
chance. In my diagram the compressed space, the liberated space, the movement
of space diagonally, vertically, and curved space modify the rectangular plan
in a very clear and surprising fashion. The space is revealed but also hidden.
The density of space is greater as it approaches the defining planes that form
the Pavilion. The inward pull to the defining planes is offset by the reflective
surfaces, so that most of the surfaces vibrate. I have tried to define the
essential fluidity of these spaces and the interconnection of the inside and
the outside. This highly disciplined flow of space is all-pervasive a natural
constriction and release of space that leads you on everything is in motion,
and you are carried along almost by unseen felt forces.”
Extract of the interview to Paul Rudolph by
the architect Peter Blake published in the Book ‘Paul Rudolph: The Late Work”.


ENTREVISTA EN ESPAÑOL
Peter Blake: Porque cuando los arquitectos tratan de organizar el
espacio o darle una forma precisa, parece que lo acaban destrozando.
Paul Rudolph: Como
arquitectos tenemos ciertas limitaciones, que es a lo que yo llamo
“espíritu”. Es el corrector de los factores humanos, en todos los
campos.
PB: Entonces ahí lo tenemos: lugar, escala estructura, función, y espíritu.
¿Se da cuenta que cada vez que habla de alguno de estos temas, parece que se
está refiriendo al Pabellón de Barcelona de Mies Van der Rohe de una forma u
otra? ¿A qué cree que se debe?
PR: Para mí, el Pabellón de
Barcelona de Mies es su mejor edificio. Es uno de los proyectos más humanos de
los que se me ocurren – una rarea del siglo XX. Es realmente fascinante ver la
naturaleza de este pabellón. Me alegra ver que Mies no fue capaz de resolver
ciertos aspectos de este proyecto tales como la modulación de los  mármoles, los montantes o las juntas del
pavimento. Nada realmente está alineado por una buena razón. Es lo que
realmente humaniza el edificio.
PB: Supongo que si tuviera la oportunidad de rediseñarlo veinte años más
tarde, tal vez lo hubiese arruinado 
haciéndolo especialmente regulado, modulando todo…
PR: Posiblemente. La
relación entre los patios y el espacio interior crear un magia que es difícil
de olvidar.
PB: Si tuvieses que resaltar algo específico, ¿Qué crees que has aprendido
del Pabellón de Barcelona?
PR: Realicé una series de
dibujos que pretendían ilustrar el impacto del actual edificio (construido en
1992 en el lugar original que se construyó en 1929), los cuales difieren de
otros dibujos de otros dibujos, fotografías, etc. El pabellón de Barcelona es principalmente
una experiencia espacial. No hemos alcanzado una forma de describir el espacio,
y por tanto los dibujos se hacen inadecuados. Uno de ellos traza la secuencia
del espacio a través del pabellón.
PB: Tu primer dibujo es una serie de diagramas que muestran la circulación
a través del pabellón. Al este está la entrada más familiar, usada por el
público en general; al contrario por el oeste está la entrada para los reyes de
España y otros mandatarios de la época en el que fue inaugurado.
PR: Sí, la circulación desde
el este te dirige desde la escalera hacia la plataforma desde donde el pabellón
se asienta. El ancho de los escalones es espacialmente comprimido y cuando uno
alcanza la plataforma, la piscina te obliga a girar 180 grados. Este giro te prepara
para la estrecha entrada con un muro de vidrio a la derecha y el jardín; el mármol
verde antiguo de Grecia. se modifica por el reflejo de los árboles. Este
espacio apretado conduce directamente al espacio dominante, más grande, que
contiene la función principal del pabellón. Esta circulación espacial continúa
por todo el edificio con una gran disciplina, nada es dejado al azar. En mi
diagrama, el espacio angosto, el espacio más amplio, el movimiento diagonal y
vertical modifican la planta regular de un modo muy claro y sorprendente. El
espacio aparece pero también se esconde y la densidad del espacio fabulosa ya
que consigue definir los planos que dan forma al pabellón. Los muros interiores
se desvanecen debido a las superficies reflejadas creando una equidistancia en
los límites lo cual provoca que las superficies vibren. He tratado de definir
la fluidez esencial de tales espacios así como la conexión entre el exterior e
interior. Esta circulación tan disciplinada del espacio que lo oprime y lo
libera provoca un movimiento continuo que te transporta de una forma casi imperceptible.”
Extracto de la entrevista del arquitecto Peter
Blake a Paul Rudolph publicada en el libro ‘Paul
Rudolph: The Late Work”.
In 1986, six years before the
Barcelona Pavilion was rebuilt, Paul Rudolph did a series of analytical
drawings in plan where he attempts to define its spatial features.  Rudolph tried to understand Mies’ Pavilion through
its circulation, views and spatial and compositional elements. However, as he
recognized in another extract of the previous interview, his drawings were inadequate.
Rudolph thought that the quality of the pavilion was based on its rectangular
and axial composition. However, when he later visited it, he realized that the
flow among the spaces was greater than expected. For Rudolph the columns lose
their presence whereas the large marble pieces mainly define the space because
they are located as if they were paintings in the space.
En 1986, seis años antes de
que el Pabellón de Barcelona fuera reconstruido, Paul Rudolph realiza una serie
de dibujos analíticos en planta en donde trata de describir su espacialidad.
Dichos dibujos  intentan entender el
proyecto de Mies a través de varios sistemas circulatorios, puntos de vista y
elementos compositivos. Sin embargo, el propio Paul Rudolph reconocería más
tarde en otro extracto de la entrevista publicada anteriormente que sus dibujos
eran inadecuados. Rudolph pensaba que el Pabellón se componía mediante una
serie de rectángulos y ejes axiales pero al visitarlo, descubrió que su fluidez
era mayor de lo esperado. Para Rudolph las columnas pierden presencia en la
realidad mientras que los grandes muros de mármol son los que definen el propio
pabellón al estar colocadas como grandes pinturas en el espacio.


Cite: 
Barcelona Pavilion Study Drawings and an Interview by Paul Rudolph”. Hidden Architecture 
<http://www.hiddenarchitecture.net/>